Anadolu'nun akaryakıtını karşılıyoruz

Anadolu

TÜPRAŞ Rafineri Müdürü Bekir Yumuk, yıllık 5 milyon ton petrol işleme kapasitesini sahip olan Kırıkkale'nin, İç Anadolu'nun akaryakıt ihtiyacını karşıladığını söyledi. İzmit Rafinerisi'ne gerçekleştirilecek olan ‘Fuel Oil Geri Dönüşüm' yatırımdan Kırıkkal

5 MİLYON TON HAM PETROL İŞLENİYOR

Vali Ali Kolat ve İl Emniyet Müdürü Kadri Kartal, Batman Petrol Rafinerisi Müdürlüğü’nden Kırıkkale TÜPRAŞ Rafinerisine atanan Bekir Yumuk’u makamında ziyaret ederek yeni görevinde başarılar diledi. Ziyarette konuşan TÜPRAŞ Rafineri Müdürü Bekir Yumuk, TÜPRAŞ’ın 5 milyon ton petrol işlemesi ile Anadolu’nun akaryakıt ihtiyacını karşıladığını söyledi. Yeni üniteler ile TÜPRAŞ’ın cirosunu artırdığını ve Türkiye ekonomisine önemli katkı sağladığını belirten Yumuk, Avrupa’nın en çok ciro yapan tesislerinden biri olduklarını bildirdi. Kırıkkale TÜPRAŞ Rafinerisinin Türkiye’nin 3. Büyük rafinerisi olduğunu belirten Yumuk, kente yeni tesislerin açılacağı müjdesini verdi.

 

AVRUPA STANDARTLARININ ÜSTÜNDE

Her türlü akaryakıt ürününü Avrupa standartlarının üstünde ürettiklerini belirten Yumuk, “TÜPRAŞ, Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşudur. Ülkemizde 4 rafineri var ve Kırıkkale 3. Büyük rafineri. 5 milyon ton petrol rezervi ve petrol işleme kapasitesine sahip olan Kırıkkale Rafinerisi İç Anadolu’nun akaryakıt ihtiyacını karşılıyor. Yeni üniteler alıyoruz. Modern ve her yıl cirosunu artıran ve ekonomik anlamda ülkeye katkı sağlayan bir rafinerimiz var. Her türlü akaryakıt ürünü, Avrupa standartlarında üretilip dolum tesislerimizde hazır bekliyor. Bu konuda yine önemli çalışmalarımız var. Türkiye’nin akaryakıt ihtiyacını karşılamak için çalışmalarımız devam ediyor” dedi.

 

KIRIKKALE’YE YENİ TESİSLER

İzmit Rafinerisine yapılacak olan 2.4 milyar dolarlık Fuel Oil Geri Dönüşüm Projesi’nin, Kırıkkale’yi de iyi yönde etkileyeceğini belirten Yumuk, bu yöntemle kapasitenin artacağını ve 4 ilde yeni tesislerin açılacağını bildirdi.Yaptıkları yatırım hakkında açıklamalarda bulunan Yumuk, “İzmit Rafinerisine çok büyük bir yatırım planlıyoruz. 2.4 milyar dolar yatırım ile fuel oil geri dönüşüm projesini hayata geçireceğiz. Kapasite artımı olacak, bu da Kırıkkale’ye yeni yatarımlar ve yeni tesisler açılması demektir. 5 milyon tonun da üstünde ham petrol işlemeyi düşünüyoruz” dedi.  

 

FUEL OİL’DEN MOTORİN ÜRETECEK

Yumuk konuşmasının devamında, “TÜPRAŞ, 2.4 milyar dolarla fuel oilden motorin üretecek TÜPRAŞ "Fuel Oil Dönüşüm Projesi"nde temel atma aşamasına geldi. Proje için 2.1 milyar dolarlık kredi alan Tüpraş, tesisi 2014 yılında açacak. Yatırımın Türkiye`nin cari açığını 1 milyar dolar azaltacaktır. "Fuel oil kullanımı düşüyor, bu üründen motorin ve benzin üreteceğiz, ithalatı azaltacağız. TÜPRAŞ İzmit Rafinerisi`nde yapımı gerçekleştirilecek "Fuel Oil Dönüşüm Ünitesi-Residuum Upgrading Project (RUP)" ile dünyada ve Türkiye`de son yıllarda tüketimi hızla azalan, yaklaşık 4,2 milyon ton yüksek kükürtlü fuel oil işlenerek toplam 3,5 milyon ton Euro-V standardında motorin ve benzinden oluşan beyaz ürün ile 690 bin ton petrol koku ve 86 bin ton kükürt üretilecek” diye konuştu.

 

EN BÜYÜK KARA TANKERİ DOLUM TESİSİ

TÜPRAŞ Kırıkkale Rafinerisi’nin yaptığı çalışmalar hakkında da bilgiler veren Yumuk, “1986 yılında başta Ankara olmak üzere İç Anadolu, Doğu Akdeniz ve Doğu Karadeniz bölgelerindeki birçok ilin petrol talebini karşılamak amacıyla kurulan Kırıkkale Rafinerisi; Hydrocracker, İzomerizasyon, Dizel Kükürt Giderme ve CCR Reformer Ünitelerinin ilave edilmesi ile genişletilerek Akdeniz standartlarına göre orta düzeyde kompleksiteye sahip bir rafineri haline getirilmiştir. Nelson kompleksitesi 6,32 olan Kırıkkale Rafinerisi, Türkiye’nin en büyük kara tankeri dolum kapasitesine de sahiptir. Yıllık 5 milyon ton ham petrol işleme kapasitesine sahip olan rafinerinin ham petrol ikmali, Ceyhan-Kırıkkale boru hattı kullanılarak BOTAŞ’ın Ceyhan Terminali’nden, sağlanmaktadır.

 

İTHALAT ARTIYOR

“Kırıkkale Rafinerisi’nde 2011 yılında % 60,1’i ham petrol olmak üzere, ithal edilip şarja verilen ürünlerle beraber toplam c,6 kapasite kullanımı gerçekleştirilmiştir. Ana ürünler olarak LPG, benzin, jet yakıtı, gaz yağı, motorin, fuel oil ve bitümden oluşan yaklaşık 2,9 milyon ton petrol ürünü üretilmiş ve rafineri transferleriyle beraber 3,1 milyon ton ürün satışı gerçekleştirilmiştir. Yıl içinde bitüm ve kükürt satışlarında tüm zamanların rekoru kırılmıştır.” dedi. Vali Ali Kolat, ise TÜPRAŞ’ın son derece stratejik bir kurum olduğunu söyledi. MKE ve TÜPRAŞ’ın şehir ve Türkiye sanayisi için önemli olduğunu belirten Kolat, yeni yapılacak olan Organize Silah Sanayi ile birlikte şehrin önemli sanayi merkezi olacağını bildirdi.



1

Emeklinin ikramiyesi eline geçmeden eridi

2

Elindeki Dövizini bozduran bozdurana

3

İstihdama yönelik Yatırım yapılacak

4

Borcunuzu yapılandırma Yaptıysanız gecikmeyin

5

Ani Soğuyan hava tatlı satışlarını patlattı

6

Kırtaş AVM hizmette

7

Toprak Cafe Toprak Mahalleye renk kattı